Kniha Pozor! Škodlivé potraviny Sergej Nikitin
Pozor! Škodlivé potraviny

Ne vše, co chutná,
je dobré

Lott, 2004, ISBN 80-86854-03-5, brož., 181 str., VÝPRODEJOVÁ AKCE: 50,- Kč

Vážení čtenáře,
Představujeme Vám další knihu ruského autora, praktického lékaře Sergeje Nikitina, (známého podle Knihy prodlužující život, Lott, 2003).
Tentokrát S.Nikitin Vás upozorňuje na zdravotní nebezpečí hrozící z konzumaci nekvalitních, syntetických, genetický modifikovaných a jiných škodlivých potravin.
- Jaké potraviny nemají přirozený původ, ale byly vyrobeny v laboratořích chemických kombinátů?
- Čím se odlišují přírodní majonézy a jogurty od „vylepšených s dlouhodobou trvanlivostí“?
- Co se skrývá pod názvem "potraviny nového typu"?
Odpovědi na všechny tyto a další otázky najdete v této knize. Kromě toho se obeznámíte s jednoduchými prostředky, které vám pomohou vyloučit z organizmu škodlivé látky, a dozvíte se, jak odlišit původní vysoce kvalitní produkt od levné napodobeniny.
Je samozřejmé že autor vycházel z nabídky ruského potravinového trhu. Nicméně vzhledem ke globalizaci potravinářského průmyslu považujeme tuto publikaci za aktuální a užitečnou i pro českého čtenáře. Knihu jsme doplnili odkazy a výňatky z platných českých legislativních dokumentů, seznamem literatury a informačních zdrojů, předmluvou známého odborníka na problémy potravin a stravování ing. Víta Sýrového a informací o českém ekologickém zemědělství a biopotravinách.

S úctou a přáním dobrého zdraví, nakladatelství Lott



Obsah knihy

Předmluva
Úvod

1.Potravinové a reklamní produkty

  • Kdo definuje ekologickou čistotu výrobku?
  • Potraviny nárokující si název „ekologicky čisté“

2. Tuky, majonézy, margaríny – podvody s potravinami

  • „Zaručeně přírodní“ produkty
  • Syntetické tuky – nebezpečí v potravinách
  • Trans-kyselinová „blokáda“ v buňkách
  • Nestravitelnost syntetických tuků
  • Nemáslovité máslo
  • Pyšný název „smetanové“
  • Margarín – produkt civilizace
  • Majonézu, ale ne tuto!
  • Tuk s tukem nekamarádí: rostlinné oleje
  • Oleje čiré a kalné

3. Dieta: s cholesterolem, nebo bez něho?

  • Trápení s cholesterolem
  • Cholesterol – dříč v organismu
  • Míra užitečnosti a škodlivosti. Cholesterol v normě
  • „Dobrý“ margarín, „špatný“ cholesterol
  • Ach ty moderní diety!
  • Očista organismu od trans-tuků a toxinů
  • Sorbenty proti toxinům
  • Pomoc játrům, žaludku a střevnímu traktu
  • Možnosti darů přírody
  • Přírodní produkt proti kancerogenům

4. Geneticky upravené potraviny

  • Co víme o zmutovaných potravinách
  • Odstrašující sója
  • Pozměněný brambor
  • Vše bude dobré … pokud se tráva „nerozběhne“
  • Dějiny experimentů s geny rostlin
  • Podstata „genového problému“
  • Proč se vyvíjejí GI-technologie
  • Mýtus o sóji a pravda o GM-sóji
  • Řekni mi, z čeho to je?
  • Geneticky pozměněná sója – smutné následky
  • Je sójové mléko zdravé pro děti?
  • Dříve než výrobek koupíte, přečtěte si, co je na obalu
  • Populární přísady na bázi GM-komponentů
  • Krátký seznam populárních GM-produktů

5. Cukr a náhražky cukru

  • K čemu je organismu cukr
  • Pozor na náhražky cukru
  • Historie pronikání náhražek cukru na trh
  • Co přináší aspartam?
  • Náhrady cukru: sladidla a náhražky
  • Zvláštní GI-svět aspartamu
  • Historie prosazení se aspartamu
  • Stížnosti na aspartam
  • Zdánlivá dobrota pro nedůvěřivé lidi
  • Pro ty, jimž cukr škodí

6. Bujon nemůže být sušený

  • Recept na „kostkový bujon“
  • Z čeho se dělá „chuť“
  • Odkud pochází rychlost a levnost jídel s rychlou přípravou
  • Tajemství „rychlého občerstvení“

7. Zdravé i nepříliš zdravé jogurty

  • Co se nezkazí, nemůže být zdravé

8. Věčně živé potraviny

  • Vejce jako malovaná, ale jalová

9. Uzení tradiční a dnešní

  • Může být kouř kapalný? Udící kapalina
  • Současné chemické uzení

10. Mořské produkty: užitek i nebezpečí

  • Lahůdky z moře
  • Maskování krabích tyčinek
  • Ryby, ale jaké?!
  • Ekologie ryb

11. Alkohol – falešné opojení

  • Dostupnost a kriminalizace alkoholu
  • Snadný vstup, ale těžký výstup

Informativní přílohy

Koupit knihu : 

škodlivé potraviny na začátek stránky